Hedvig är huvudpersonen i En sekund i taget som är första delen i en dystopisk ungdomsserie av Sofia Nordin. Hon är en ganska vanlig tonåring som bor med sina föräldrar och sin lillebror, men snart förändras allt. När den hemska febern tycks drabba alla blir samhället tyst. Människor dör plötsligt och deras lik finns överallt. På bara några timmar slås alla bekvämligheter vi vant oss vid ut. Kvar finns Hedvig. När hennes föräldrar och lillebror dör lämnar hon allt och ger sig ut på jakt efter ett bättre liv. Hon vandrar längs gator fulla av de som dött. Av krockade bilar. Ett tyst kaos.I en övergiven bondgård skapar hon ett nytt liv. Hon mjölkar korna, äter av grönsakerna och klarar sig ganska bra trots allt. Självklart längtar hon, men alla hon älskat är borta. Hon är ensam i världen. Eller?

Nordins Hedvig är levande och lätt att tycka om, vilket är tur då det är hennes historia som berättas och hennes tankar och funderingar som för handlingen framåt. En sekund i taget är en bra ungdomsbok som många elever gillar. Det långsamma tempot gör dock att gemensam läsning och samtal är att föredra. En brasklapp för att jag inte använt boken i undervisningen sedan världen drabbades av pandemin och kanske kan den därför komma för nära nu. Å andra sidan ger En sekund i taget eleverna chansen att reflektera över vad som händer just nu utan att behöva bli personliga. Dessutom blir det här en väldigt aktuell bok, trots att den är några år gammal.


Om boken

En sekund i taget av Sofia Nordin, Rabén & Sjögren, (2013), 12-15 år, 193 sidor.

Del ett i en serie.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.