2017 vann Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg Augustpriset och juryns nominering löd: ”Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.”

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg är den bästa sortens barnböcker! Den sorten där text och bild samspelar och där man får möta en ung människa som lever i en sorts verklighet och drömmer om något annat. Jag kan så relatera till Berta Hanssons livsöde som skildras i den här underbara lilla boken. Berta föds i början av 1900-talet i en liten by i Jämtland. Hennes mor dör i lungsoten när Berta är liten och arbetet på gården är självklart. Berta drömmer om studier, hon drömmer om att få teckna och måla. Hon drömmer om att få besöka doktorns hem, för där finns tavlor att se. Med blåleran i diket formar Berta en fågel och skulpturen blir en gåva till hennes mor, den gåva och också ett löfte att en dag flyga någon annanstans och göra något annat än att arbeta på bondgården och hosta sig till döds.

Jag har använt den vid flera tillfällen i min undervisning. Den passar in på så många av kunskapskraven i svenska, bild, religion och historia och är bästa sortens bok att utgå från i ett tematiskt arbete. Texten som är både allvarlig, vemodig och fylld av humor och de vackra illustrationerna samspelar sömlöst och det är fint att leva sig in i den unga Bertas liv och önskningar. Den allmängiltiga tanken om att flyga någon annanstans, drömma om att förändra sitt liv och längtan efter att få skapa kan många känna igen sig i och berättelsen om flickan som levde för 100 år sedan är lätt att koppla till barn i vår tid.


Om boken

Fågeln i mig flyger vart den vill, Sara Lundberg, Bokförlaget Mirando (2017), 9 – 12 år, 128 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.