Många är intresserade av fotboll och vad passa bättre då än en lättläst bok för unga om just det. Dani dömer av Jesper Tillberg är första delen i en planerad serie och ges ut av Nypon förlag. Vi får träffa Dani som spelar fotboll i Azalea BK och bor i Majorna med sin familj. Dani är en bra fotbollsspelare, men ganska tuff på planen och hon drar på sig såväl frisparkar som gula kort. Hon konkurrerar om positionen som anfallare med lagkamraten Eva, som är en riktigt otrevlig typ.

När Dani blir får rött kort efter att ha tjafsat med domaren föreslår hennes tränare att hon ska börja en domarkurs. Hon tror att det kan hjälpa henne att bli en lugnare spelare om hon förstår domarens situation. Till sin egen förvåning tycker Dani att det är jätteroligt på domarkursen och snart är det dags för henne att döma sin första match. Problemet är bara att båda hennes och Evas lillebror är på planen.

Dani dömer är lättläst, men också spännande och välskriven. Fotbollsreferenserna är många och även om det finns en bra ordlista i boken tror jag att det är en fördel, kanske en förutsättning att läsarna gillar fotboll. För elever i år 3 eller kanske på mellanstadiet är det här en kanonbok.

I höst kommer andra boken om Dani som heter Dani dömer straff. Också den är mycket bra.

Till boken finns, som alltid hos Nypon förlag, ett arbetsmaterial med bland annat läsförståelseuppgifter, diskussionsuppgifter och skrivuppgifter.


Om boken

Dani dömer av Jesper Tillberg, (2021), 9-12 år, Nypon förlag, 80 sidor, LIX 18

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.