Välj mig av Christina Lindström börjar när sommaren slutar och Silje går till skolan som vanligt med sin kompis Mia. Det är kanske det enda som är som vanligt, förutom att Jonathan och Emmie fortfarande lyckas kyssa varandra i slowmotion samtidigt som de låser upp sina cyklar. Helt plötsligt är det inte Mia som alla tittar på, utan det är Silje och det handlar inte om att hon blivit lika söt som Mia, utan om att hon blivit en det är synd om.

Silje har inte berättat om sin sommar för Mia och konstigt nog verkar hon inte veta vad som hänt. Hon vet inte att Siljes pappa drunknat trots att han är en utmärkt simmare. Hon vet inte att Silje och många med henne funderar på om han valde att avsluta sitt liv. Ingen vet vad som har hänt, men de vet att det är synd om Silje. En timme efter att Silje och Mia har skilts åt vid fotbollsplanen efter den första dagen i nian, ringer Mia och undrar när Silje hade tänkt berätta. Hur hon kunnat undvika att prata om det hela sommaren när alla vet och Mia därför får höra om det som inte går att prata om av sin tandsköterska.

Välj mig är en bok om sorg och en familj som saknar en fjärdedel och hela tiden funderar över varför den försvunnit. Det är också en bok om vänskap mellan två bästa vänner som växer isär och om kärleken som slår till när man minst anar det. Det är ingen nattsvart bok, utan en stillsam, trevande och faktiskt ganska rolig bok om att fortsätta leva, trots att det egentligen känns omöjligt. Jag tycker väldigt mycket om Silje. Hon är vresig, kantig, spontan och väldigt rolig. Dessutom gillar jag att hon går sin egen väg, även när den ibland tycks väldigt märklig.

Välj mig rekommenderas för åldrarna 12-15, men om den ska läsas med tolvåringar måste lärarstödet vara stort. Inte på grund av språket, utan innehållet. Nu tycker jag å andra sidan alltid att lärare ska vara insatta i de böcker som eleverna läser, men när det handlar om en förälder som dör är det extra viktigt. Med det sagt är Välj mig en utmärkt bok att läsa på högstadiet. Det är långt ifrån bara en bok om sorg, utan också till stor del om den där pirriga första kärleken.


Om boken

Välj mig av Christina Lindström, B Wahlströms, (2019), 12-15 år, 268 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.