Inte direkt den smidigaste titeln men Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie är fantastisk läsning. Det här är den gripande historien om fjortonårige Junior som bor i ett indianreservat tillsammans med sina föräldrar och sin syster och som blir något av en svikare då han börjar på en skola utanför reservatet. Humor och allvar blandas och de fantastiska illustrationerna av Ellen Forney gör det här till en läsupplevelse utöver det vanliga. Texten är bra, men med bilderna till blir den fantastisk.

Junior är en annorlunda figur. Han läspar, stammar och föddes med vattenskalle. Det är läraren Mister P som uppmanar honom att byta skola eftersom han ser en begåvning hos Junior och menar att eleverna i reservatet bara lär sig att ge upp. Kompisen Rowdy som är kvar i reservatet ser definitivt Junior som en svikare och det är ett av många skäl som gör att Junior ifrågasätter sitt val. Trots allt bestämmer han sig för att börja i den helvita skolan utanför reservatet, trots att det innebär att han inte sällan får promenera 22 miles. På den nya skolan ses Junior som en riktig kuf, men när han visar sig vara grym på basket blir han mer ansedd.

Det är inget enkelt liv som Sherman Alexie skriver fram. Mycket är otroligt tragiskt i Juniors liv. Han föräldrar super, de har inga pengar och att bjuda en tjej på dejt är otänkbart. Mot alla odds lyckas han ändå överlista livet och skapa en hyfsad tillvaro för sig själv. Boken är delvis självbiografisk och Alexie växte själv upp i indianreservatet i Wellpinit, Washington, på den amerikanska västkusten.

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian är inte helt ny, men den håller fortfarande. Berättelsen om Junior är tänkvärd och vad jag förstår ses boken som kontroversiell i USA. Det förstår jag då Alexie är tydlig i sin kritik mot majoritetssamhället och amerikanernas behandling av sin ursprungsbefolkning. Boken fungerar från år 7, kanske år 6 om mycket gemensamt arbete görs kring innehållet.


Om boken

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie, Rabén & Sjögren, (2008), 12-15 år, 272 sidor

Originaltitel: The Absolutely True Diary of a Part-time Indian Översättare: Ingela Jernberg

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.