Siri Spont skriver om Tilda i boken Är det nu allt börjar? Tilda vill så väldigt gärna höra till, men i den lilla ort där hon bor är det svårt att ändra de sociala mönster som funnits sedan de började skolan tillsammans. Nu går Tilda snart ur åttan och när bästa kompisen helt går upp i sin pojkvän vet hon inte riktigt hur hon ska göra. Visst kan hon hänga på och försöka vara en cool brud som dricker snodd sprit ur schampooflaskor, men hon känner sig alltid fel och definitivt för ful.

Ljuset i tillvaron är Emmy som hon aldrig träffat, men chattar med varje dag och verkligen ser som en riktigt bra vän. När Emmy föreslår att de ska åka på språkresa tillsammans till Brighton vill Tilda självklart följa med. Nu ska hon äntligen få hänga med sin bästa kompis och bli en som räknas. Det är tydligt att Tildas familj egentligen inte har den ekonomi som en språkresa kräver, men med hjälp av sparade pengar får Tilda ändå åka iväg på sin drömresa. Med sig har hon 3000 i fickpengar och ett hopp om att livet äntligen ska börja på riktigt.

Emmy och Tilda ska bo hos en gammal dam tillsammans med Lucas, en cool kille från Stockholm. Redan från början känner sig Tilda som femte hjulet och hade helst av allt önskat att bara hon och Emmy delat boende. Emmy blir snabbt centrum av det nya gänget och de hänger på pubar varje kväll. Tilda kämpar återigen för att höra till, men det räcker inte att färga håret lila eller köpa en ny, cool t-shirt. Hur hon än gör hamnar hon alltid utanför.

Lilla Tilda vad hon kämpar, men oj så svårt allt är och vad svårt hon gör det för sig. Istället för att vara med de som kanske är mest lika henne, men som definieras som töntar är det Emmy hon vill nå. Tänk att bara få vara viktigast för någon en enda gång. När hon chattar med kompisarna hemma önskar hon bara att hon var där igen. Helt klart är vänskap lättare på avstånd. Det är smärtsamt att läsa om Tilda och vissa passager gjorde riktigt ont, som när hon börjar tappa håret och Emmy konstaterar att anledningen till det är att de drog henne efter sig i håret när hon blev för full och de inte orkade bära henne längre. Vem gör ens så?

Jag tycker om Är det nu allt börjar? och är glad över att ha fått lära känna Tilda. Däremot var det svårare att få grepp om Emmy, Lucas och de andra eftersom Siri Spont valt ett berättarperspektiv som bara låter oss få veta det Tilda vet. Fördelen med det är att det är otroligt lätt att sätta sig in i hennes känslor, men nackdelen blir att de andra förblir samma mysterium för oss som för henne.

För den som undervisar i år åtta eller nio är Är det nu allt börjar? en bra bok att läsa. Visserligen finns det både alkohol och droger med, men för att visa hur lätt det är att hamna fel om man inte tänker efter. Det finns massor att diskutera om hierarkier, självkänsla och att vara tonåring. Det här är en ärlig och många gånger brutal bok som är mycket läsvärd.


Om boken

Är det nu allt börjar? av Siri Spont, Rabén & Sjögren, (2019), 12-15 år, 246 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.