Elisabeth Östnäs har skrivit serien som börjar med Sagan om Turid Kungadottern. Det är en perfekt högläsningsbok för sena mellanstadiet eller egen läsning för tidigt högstadium och passar mycket bra att ha som diskussionsunderlag. Elisabeth Östnäs har med omsorg om detaljer i miljöer och klädsel skapat en serie historiska romaner som kan förflytta oss som läser i tid men också snudda vid en helt annan tankevärld. Turid är en komplex karaktär med mycket skinn på näsan. Hon lever i en vikingaby och efter en vinter med svält är invånarna mycket decimerade. Fadern, vikingakungen, har snart gjort slut på sina skatter och hus och båtar förfaller. För att säkra kungadömets framtid måste Turid gifta sig med ett gott parti men Turid själv vill helst av allt lära sig att skriva. Hennes styvmor önskar att Turid ska följa i sin mors spår, hon vill att hon ska bli völva (sierska) och völvestaven är moderns arv till dottern och böckerna innehåller en hel del magisk animism.

Serien fortsätter med Krigstid och Korpgudinnan i vilka man får fortsätta följa Turid in i vuxenvärlden. Hon beger sig ut på vandring, gifter sig och det är Turid och hennes utveckling mot en självständig kvinna som är den stora behållningen i serien. Visst är det en spännande tid som skildras (vikingatidens sista år innan kristendomen tar över), visst finns där en andlig dimension med övernaturliga inslag och visst är det ett actionfylld äventyr där Kungadottern Turids resa mot nya platser ger berättandet ett naturligt driv. Men det är Turids resa från barn till kvinna som gör att jag läser vidare. Man bryr sig så om den kloka och starka Turid, man vill henne så väl och gläds med henne när livet är gott och man blir bedrövad när livet behandlar henne hårt.

Hoppas nu att de här böckerna om Turid hittar till högstadiets SO-undervisning. Det skulle kunna gå att göra fantastiska tema kring dem både utifrån kön, makt, lag, religion och etik. Och språk, Östnäs har lagt sig vinn om att använda ett ålderdomligt språkbruk i lagom dos. Turids andedjur är t ex en Göpa. För mig som är västgöte är det självklart vilket stort kattdjur som åsyftas men för ungdomar idag finns där många uttryck att undersöka i texten.


Om boken

Sagan om Turid: Kungadottern, Elisabeth Östnäs, En bok för alla (2017), 12-15 år, 253 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.