Sofia Nordin är en favoritförfattare och Allt ska brinna är en riktigt bra och välskriven ungdomsbok. Berättelsen om vännerna Minna och Agnes inleds med att Agnes går ut i skogen med tre flaskor tändvätska för att bränna ner ett vindskydd. Vi förstår att något har hänt, men inte riktigt vad. Någonstans inser jag ändå att det är ett brutalt slut som vi kommer att få uppleva när historien om Minna och Agnes tar slut. Att hennes försvinnande faktiskt handlar om att hon försvinner helt och fullt. Att hon kanske har valt det själv.

De har varit de bästa av vänner sedan mellanstadiet, den otåliga Minna och den mer tillbakadragna Agnes. Visserligen har Minna ibland svårt att slutföra sina många projekt, men hon drivs ändå av en vilja att förändra världen. Hon sätter fart på Agnes och Agnes bromsar henne. Så fungerar deras vänskap och det är därför de behöver varandra. Tillsammans kämpar de för vegetarisk mat i skolan, genom att erbjuda gratis lunch utanför och de arbetar också båda på ett hem för nyanlända flyktingar. Vuxenvärlden framstår som trög och bekväm, medan Minna med hjälp av Agnes ska se till att förändra även de trögaste av de tröga. Beskrivningen av rektorn som egentligen är imponerad av Minna, men ändå måste se till att hennes kamp inte spårar ur, är en av bokens höjdpunkter.

Allt ska brinna skulle ha kunnat bli ännu en tung ungdomsbok om psykisk ohälsa och dess konsekvenser (inget ont om sådana, de behövs utan tvekan) men Sofia Nordin gör något mer. Berättelsen om Minna är svart, men också hoppfull och ganska så underbar. Vi behöver dessa Minnor för att världen ska förändras, men vi behöver också stötta dem så att de inte går under. Agnes lyckades inte med det, hon kunde inte lyckas med det utan stöd från vuxenvärlden, men de ville inte riktigt se. Vi vuxna måste se och vi måste stötta. Mer än något annat måste vi kanske skärpa oss och inte ignorera den generation som kommer att behöver ta konsekvenserna av vårt kortsiktiga “miljötänk”. Vi kan inte lämna över kampen till unga som Minna och inte heller lämna det dåliga samvetet till dem som behöver vara en Agnes.

Jag har använt Allt ska brinna i Svenska 1 med gott resultat och den kan funka även i år 9. Så mycket yngre tycker jag inte att läsarna ska vara, då det finns en hel del hemskt i den. Som lärare måste du i så fall vara beredd på elevernas reaktioner, både de som syns och hörs och de som inte gör det.


Om boken

Allt ska brinna av Sofia Nordin, Rabén & Sjögren, (2018), 12-15 år, 238 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.