Christina Lindströms bok Jack handlar om en kille med samma namn som bor i Göteborg. På spårvagnen träffar han Freja för första gången. Hon ligger på spåret med sin rosa mössa och försvinner sedan. Av en slump träffas de igen i ett badrum på en fest och trots att Freja verkligen inte är som Jacks vanliga tjejer, eller kanske just därför, blir han helt galet kär.

Det är nu vi börjar få veta mer om Jack. Svenska flaggan på rummet och den stöddiga hunden gav några ledtrådar, men vi förstår snart att han varit rätt insyltad i Nordiska motståndsrörelsen och att han gjort en hel del väldigt obehagliga och våldsamma saker. Inga större detaljer ges och det är bra, men vi får veta tillräckligt mycket för att förstå att Jack har flera sidor. Nu har han tagit avstånd och försöker vara en bättre kille. Ibland går det inte riktigt som han tänkt sig och han inser att den status han haft förut kanske inte är den status som funkar när man blir äldre.

Parallellt med den ibland komplicerade kärlekshistorien finns en fin berättelse om Jack och hans tills nu okända lillebror Enar. Att hans pappa varit frånvarande större delen av hans uppväxt gör att de har en komplicerad relation, men det gör också att pappan inte har en aning om hur han ska ta hand om ett barn nu när Enar helt plötsligt landar i hans knä. Jack har inte heller koll, men han fastnar för lillebrorsan och hänger en del med honom. Det är fint.

Christina Lindström har skrivit en bra och viktig bok. Den tar upp svåra ämnen, utan att bli moraliserande eller övertydlig. Jack är en bok som jag hoppas når många, inte minst lärare och elever på högstadiet. Den innehåller en hel del teman som vi behöver diskutera. Själv har jag använt Jack i Svenska 1 på gymnasiet med gott resultat. Den funkar med säkerhet bra även i år 8 eller 9.


Om boken

Jack av Christina Lindström, B Wahlströms, (2016), 12-15 år, 267 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.