Kiruna är skådeplatsen i Augustprisbelönade Tio över ett av Ann-Helén Laestadius. Staden är nästan som en karaktär och klart är att stadens öde påverkas dess invånare. Under jorden sprängs det och huvudpersonen Maja är livrädd för att allt ska rasa innan de hinner flytta. Varje natt ställer hon klockan för att inte missa smällen. Allt för att hon ska kunna rädda sin familj om katastrofen är ett faktum. Väskan är packad och hon är redo.

Det talas om att Kiruna ska flyttas, men det talas mindre om att det faktiskt inte handlar om att flytta, utan om att riva och förstöra. Majas hus till exempel, det ska inte flyttas utan rivas. Hennes hem förstörs och hon vill inte lämna det. Det är inte det att Maja inte förstår att Kiruna måste flyttas, men hon vill ändå att allt ska vara som förut. Hon vill att Julia ska bo mitt över gatan och inte att de båda ska flytta. Julia ska dessutom flytta långt bort till mammas nya kille.

Rädslan som Maja känner om nätterna är inte logisk längre om den någonsin varit det. Kanske spelar det in att pappa arbetar långt under jord, men mest handlar det om att sprickorna kryper närmare och att Maja är övertygad om att LKAB inte har koll på vad som händer. Hon tror inte att de kan veta att staden inte kommer att rasa innan hon har flyttat. Men Tio över ett är inte bara berättelsen om en stad. Det är också berättelsen om den ganska vanliga tonåringen Maja och hockeykillen Albin som hon är förälskad i. Att få lära känna honom är en förändring i livet som Maja hoppas på.

Jag tycker om Tio över ett som är en väldigt vanlig och samtidigt en väldigt ovanlig ungdomsbok. Miljön som Laestadius tar oss till är bekant för henne, men okänd för de flesta andra. Invånarna berövas sina hem, men är beroende av gruvan och därmed av förändringen av Kiruna. Att kalla det flytt känns dock väldigt fel, men som Majas mormor lokalpolitikern förklarar det är det för dyrt att verkligen genomföra en flytt. Istället borde invånarna vara glada över sin nya, moderna stad.

Det här är en bok som främst passar på högstadiet, eller i år 6 som högläsningsbok. Vardagsnära, men för många också väldigt exotiskt.


Om boken

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius, Rabén & Sjögren, 12-15 år, 267 sidor

Vinnare av Augustpriset 2016

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.