Två ungdomar. En tjej och en kille. De kommer från olika grupperingar och kan aldrig bli tillsammans. När de blir förälskade måste de smyga med sin kärlek. Nej, det är inte Romeo och Julia det handlar om, utan Liv och Jemal. Boken heter På natten är allt sant och är skriven av Lina Stoltz. En på ytan ganska klyschig berättelse, som blir något helt annat. 

Liv bor i ett litet samhälle i norra Sverige. Hennes mamma har flyttat till Sundsvall, storasystern studerar i Luleå och Liv bor kvar med sin pappa. Hon är tillsammans med Hannes, som är kusin till hennes kompis. I det lilla samhället är rasismen utbredd och både Livs kompisar och pappa är minst sagt skeptisk till invandrare. Så slumpar det sig så att Liv springer på Jamal en kväll. De börjar tjafsa och Liv kysser honom på skoj. Ingen av dem har räknat med att de ska få känslor för varandra.

Först gör de allt för att trycka bort känslorna. Liv är ihop med Hannes och vill verkligen inte vara ihop med en invandrarkille. Jemal gillar Zahra och vill inte vara ihop med någon kaxig svennebrud. Känslorna går dock inte att syyra över och de börjar träffas i smyg på nätterna. De är sommar och de kan vara ute. Viktigast av allt är att ingen får veta att de är tillsammans. 

Lina Stoltz lyckas ta en klassisk kärlekshistoria och göra den till något unikt. På natten är allt sant är en lättläst bok som med få ord lyckas förmedla stora känslor och ett gigantiskt dilemma. Hur ska Liv och Jemal någonsin kunna visa sin kärlek? Vad ska deras vänner och familjer säga? Det finns väldigt många hinder helt klart och det öppna slutet avslöjar väldigt lite. Jag hoppas att de vågar vara som de vill och inte som andra önskar. 

På natten är allt sant är en positiv överraskning och en bok jag tycker mycket om. Känslorna är sanna, förälskelsen går att ta på och frustrationen över hur verkligheten ser ut är påtaglig. Boken är utgiven av det lilla förlaget Barents publisher och höll på att gå mig helt förbi, men jag är glad över att jag hittade den på biblioteket och att jag läste den. Det här är nämligen en riktigt bra ungdomsbok och Lina Stoltz kan verkligen konsten att skriva enkelt rent språkligt, men med ett komplext och kognitivt utmanande innehåll. Det gör att boken passar perfekt för läsovana och även om huvudpersonerna går på gymnasiet kan den läsas också i år 8-9. Kanske även i år 7, men då behövs rejält lärarstöd, då innehållet väcker många tankar.


Om boken

På natten är allt sant av Lina Stoltz, Barents publisher, (2021), 12-15 år, 187 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.