En riktigt härlig bok för lägre tonåren är Säg nåt då av Ida Ömalm Ronvall. Det är en roman om Adrian som ska börja nian. Han har en enda kompis, Emma, och när nian skall börja säger Emma att hon inte längre vill att de ses i skolan. Adrian förstår direkt att hon inte vill att hans töntighet skall smitta av sig på henne, hon vill hänga med de populära tjejerna där på högstadiet i Ö-vik. Adrian blir ensammare än någonsin tidigare. När Adrians mormor dör måste de resa till Luleå för begravning och för att inte behöva var helt ensam hela höstlovet så reser Adrian dit för att hålla sin morfar sällskap. Väl där möter han Vega och hon är spontan, rolig och väldigt social. Och bor nära Adrians morfar. De märker att de gillar att fota tillsammans och när lovet är slut så vill Adrian helst av allt att de ska fortsätta att hänga. Men tänk om Vega upptäcker vilken tönt han är?

Den här boken passar att tipsa om för årskurs 6 och årskurs 7. Vänskap, lojalitet och svek, pirrande förälskelse (lite trevande sex också faktiskt) och livet i skolan är teman som alltid engagerar en grupp läsare. Samtidigt ska kan man passa på att tipsa om Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan, Välj mig av Christina Lindström och Sommarplåga av Hanna Jedvik. Det är en bra kombo. Kanske lägger jag till Comedy Queen av Jenny Jägerfeldt och Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson men då måste man först stämma av med klasslärarna eftersom de behandlar döden på ett sätt som kan komma väldigt nära. 

Förlaget har arbetat fram en lärarhandledning.

Boken finns som inbunden, e-bok och ljudbok.


Om boken

Säg nåt då!, Ida Ömalm Ronvall, Wahlströms (2020), 12-15 år, 226 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.