Nöden har ingen lag brukar det heta och det stämmer verkligen i Mårten Sandéns bok Min bror monstret. Benjamin är lillebror som efter att fadern föresvunnit måste ta hand om sin storebror. Storebror är stor och stark, vilket har gett honom smeknamnet Monstet, men han klarar sig definitivt inte själv. Mest tycker han om att bära tungt och det får han göra på sitt jobb på Samsons stenhuggeri. På kvällen är det istället bondgården med djur i plast som gäller. Monstret får mig att tänka på Lennie i Möss och människor. Det finns egentligen inget ont i honom, men ändå lyckas han skrämma och skada andra. Så stor och så liten på samma gång.

Benjamin har fixat ett jobb till Monstret hos den lokale gangstern Snake. Monstret ska fungera som livvakt och bara genom sin uppenbarelse lyckas han skrämma upp Snakes fiender ordentligt. Jobbet innebär pengar, men också att bröderna dras in i en värld som de egentligen inte vill tillhöra. Alternativet att inte ens ha pengar till mat är dock inte direkt lockande.

Min bror monstret handlar om syskonkärlek och även om annan kärlek. Benjamin använder en del av Snakes pengar till att bjuda ut Lydia, en snäll men väldigt naiv snabbköpskassörska. Deras förhållande är rörande, men också lite oroande. Lydia litar nämligen på alla som hon tror vill henne gott, inklusive Snake. Det är en bok som jag tror passar bra på högstadiet, men som kanske inte riktigt var en bok för mig. Vad jag tycker spelar egentligen inte så stor roll, då jag inte tillhör målgruppen och jag tror att målgruppen skulle gilla boken mycket. Hade jag undervisat sexor eller sjuor hade jag definitivt använt Min bror monstret i undervisningen.


Om boken

Min bror monstret av Mårten Sandén, Rabén & Sjögren, (2016), 12-15 år, 172 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.