F som i sämst av Cilla Jackert är en sån där 9 -12 are som man kan läsa högt och utifrån texten föra hur många textsamtal om som helst. Det handlar om Jonna som går i sexan, hon har F-varning i de flesta ämnen och när hon ska läsa eller räkna så tar det liksom bara stopp. Inga kompisar har hon heller och hon hatar idrott och hon känner sig allmänt misslyckad. Hennes syster Miriam går i nian och hon är snygg, kan sjunga och spela gitarr och har A i de flesta ämnen. Den genetiska poolen var slut när syster nummer ett var gjord, det är Jonna övertygad om. 

Jonna älskar att kolla you-tube, snatta godis och längta efter moster Debbie. Hon känner sig sämre än sämst och en natt går hon in i sin systers rum, tar hennes dagbok och klipper av hennes fläta. Miriam bestämmer sig för att helt enkelt inte gå utanför sitt rum mer. När Jonna känner sig värdelös så känner sig Miriam så pressad av att prestera att hon snart går sönder.

F som i sämst av Cilla Jackert är en suverän bok att arbeta med på gruppnivå. Det här är en mycket passande högläsningsbok för mellanstadiet. Jag skulle rekommendera den för vårterminen åk 5. Den har korta kapitel och vardagsnära text med både humor och allvar. Den är dessutom full av många elevnära situationer och teman som psykisk ohälsa, identitet och grupptryck kan diskuteras och många människor (stora som små) kan med säkerhet identifiera sig med både Miriam och Jonna.

Helt enkelt en väldigt bra bok som håller att samtala kring! 

Boken finns som Drama för unga hos SR. De har också arbetat fram en lärarhandledning.

Boken finns som inbunden och e-bok. Ljudbok kommer hösten 2021.


Om boken

F som i sämst, Cilla Jackert, Rabén & Sjögren, (2018), 9-12 år, 198 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.