Jag slog upp ordet Moxie i Urban dictionary och möttes av den här förklaringen: “A Moxie is a person full of energy, pep, courage or determination”. Det går också att använda som ett adjektiv som t.ex. “This girl has moxie”. Moxie är också titeln på en bok av Jennifer Mathieu är en bok om hur Vivien startar ett upprop mot könsmaktsordningen på sin skola. Hon är trött på att killar alltid värderas högre och dessutom får bete sig lite hur de vill utan att någon reagerar. Det är en bok full av pepp och jäklar anamma som till och med gör den här 47-åringen inspirerad. Fler tjejer behöver säga ifrån i skolans värld där många dagligen blir kränkta. Det går att se Moxie som en naturlig del av #metoo men jag ser den kanske ännu mer som en signal till alla tonårstjejer att de kan och ska protestera när de känner sig orättvist behandlad.

Vivien tröttnar rejält på den skeva maktbalans som råder på hennes konservativa skola i den säkerligen lika konservativa småstaden East Rockport. Här är skolans fotbollslag allt och bygden sluter upp kring dessa unga grabbar vid varje match. Inte konstigt då att de tillåts bete sig som svin.

Inspirerad av sin mamma som på High scool var en Riot Grrrl skapar hon sin fanzine Moxie. Första numret trycker hon på ett lokalt tryckeri och distribuerar till skolans alla tjejtoaletter. Där uppmanar hon alla att stå upp för tjejers rättigheter och visa det genom att måla hjärtan och stjärnor på händerna. Det blir ett första steg mot en ganska sansad, men ändå effektiv revolution.

Jennifer Mathieu kommer från Texas och det är lätt att se Moxie som en beskrivning av den egna skolgången och någon slags försök till upprättelse i efterhand. Hon dedikerar sin bok till (bland andra) den lärare som kallade henne “feminazi”inför hela klassen och därmed på riktigt väckte hennes intresse för feminism. Förhoppningvis kan hennes bok ge andra tonårstjejer och killar för den delen, modet att stå upp mot de unkna könsroller som fortfarande präglar vår vardag.

Att läsa Moxie i skolan kan ses som en undervisning som främst vänder sig till tjejer och det kan nog provocera några. Jag tycker tvärtom att det här är en synnerligen vardaglig och därmed viktig bok om hur destruktiva könsroller ibland kan vara och därmed är det en bok som vänder sig till alla unga. Däremot tror jag att det här är en bok som kräver en viss mognad, så innan år 9 hade jag inte läst den med elever, även om den vänder sig till läsare från 12 år. Kanske funkar den allra bäst på engelska i gymnasiets kurser Engelska 5 eller Engelska 6. Moxie har också blivit film och även om den inte är lika bra som boken är den klart sevärd.


Om boken

Moxie av Jennifer Mathieu, Gilla Böcker, (2018), 12-15, 347 sidor

Originaltitel: Moxie Översättare: Carina Jansson


1 kommentar

Så jävla operfekt – Boktips för unga · februari 28, 2022 kl. 10:48

[…] definitivt önskvärd. Det är ett budskap som finns i Charlotte Cederlunds bok. Tankarna går till Moxie av Jennifer Mathieu och jag gillar verkligen hur Cederlund låter Emma ta kontroll över sin egen […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.