Sommarplåga är första boken av hittills två om skejtaren Alma som bor i Majorna, Göteborg. Hanna Jedvik heter författaren och hon skrivit flera riktigt bra böcker för unga. Sommarplåga handlar om Alma som bor med sin pappa, som var någon slags stjärna i ett lokalt indieband på 90-talet (det lär finnas ett gäng sådana) och verkar ha en rätt skön syn på livet. Det är snart sommar och dags att åka till sommarstugan. Alma vet inte hur hon ska hantera sina känslor. Hon tror nämligen att hon är kär i sin sommarkompis.

Sommarkompisen heter Mira och är självklart helt perfekt. Ändå träffar Alma henne aldrig när skolåret pågår, utan bara på sommaren. Just den här sommaren planerar hon att berätta vad hon känner och just den här sommaren har Mira med sig en kille till stugan. Visst är det så att hon påstår att Hampus bara är en gammal kompis, men det stör ändå Alma rejält. Hemma i Majorna finns Hedvig som definitivt är kär i Alma och som visar det genom att skicka kärleksbrev med vackra diktcitat i. Ibland är en tonårings liv helt klart svårt att leva och Alma har det extra svårt den här sommaren.

Sommarplåga rekommenderas för åldrarna 12-15 och passar kanske bättre för tolvåringen än 15-åringen. Det är en riktigt fin berättelse om den första stora kärleken och det svåra i att våga bli förälskad och avslöja sina känslor för någon annan. Det här är en bok som är lättläst och direkt, men långt ifrån banal. Perfekt för år 7 eller 8.


Om boken

Sommarplåga av Hanna Jedvik, Rabén & Sjögren, (2019), 12-15 år, 162 sidor

Berättelsen om Alma fortsätter i På andra sidan bron (2020)


1 kommentar

På andra sidan bron – Boktips för unga · juni 18, 2021 kl. 23:45

[…] Fristående fortsättning på Sommarplåga […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.