Författaren Annelie Drewsen har tidigare skrivit böcker för yngre läsare, samt lättlästa böcker såväl skönlitterära som biografier. Prinsen av Porte de la Chapelle är hennes första ungdomsbok och den handlar om något väldigt aktuellt, nämligen de så kallade ensamkommande från Afghanistan.

Boken handlar om Salar som får representera de ungdomar som kom in i mitt och många andras liv under den så kallade flyktingkrisen. Han flydde från Afghanistan till Sverige och fick en plats här. En skola att gå till och en familj att bo hos. När vi träffar honom har han just ska lämna landet och ge sig ut på en resa genom Europa till Paris. Han har berättat för sin svenska bror Albin vart han är på väg, men när Karin ringer väljer han att inte svara. Han vet helt enkelt inte vad han ska säga. När han slutligen når Paris är det tält som gäller och livet i Sverige känns långt borta. Tryggheten hittar han i Svenska kyrkan, där många svensk-afghaner träffas. Hjälp får han också av nye vännen Najib.

Den som får avslag ska lämna landet, brukar argumentet vara och visst är det så att många av dessa ungdomar fått avslag på sin asylansökan både en och flera gånger. Många är också exemplen på total nonchalans från advokater och inte minst från ansvarig myndighet. Jag är glad över att Annelie Drewsen berättar om en av de människor som svikits totalt av Sverige. Helt ärligt har jag svårt att förstå hur en grupp kan behandlas så illa som afghanska ensamkommande blivit behandlade. Det har nästan blivit en symbolfråga för “hårdare tag” och en prestigefråga på så sätt att ingen tycks vilja inse vad det är för land som vi utvisar människor till. Att andra länder gör en annan bedömning av deras skyddsbehov verkar inte spela någon roll.

Prinsen av Porte de la Chapelle är en viktig bok och en bok som definitivt passar som gemensam läsning på högstadiet och då kanske främst i år 8 eller 9. Jag kan tänka mig att den också fungerar i kursen Svenska 1 på gymnasiet. Det är ingen bok främst för andraspråkselever, för även om många kanske kan känna igen sig i Salars öde är det viktigare att andra får insikt i hur det känns att fly, tro att man hittat ett hem och sedan tvingas fly igen.


Om boken

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen, Rabén & Sjögren, (2021), 12-15 år, 284 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.