Jenny Jägerfeld har skrivit flera böcker för mellanåldern, eller Hcg för att tala biblioteksspråk. Mitt storslagna liv handlar om Sigge som just har flyttat med sin familj till den lilla orten Skärblacka utanför Norrköping, där hans mormor driver hotellet Grand Hotel Skärblacka. Hotellet har bara en gäst om kallas Krille Maräng och drömmer om att få göra en film. Han berättar gärna för alla som vill höra, och alla andra också, om senaste idén till filmmanus.

På sin gamla skola var Sigge ensam och utsatt, men nu har han en plan. Han ska ägna sommaren åt att bli populär och han har exakt 50 dagar på sig. Det är dags att bygga ett helt nytt och storslaget liv. När grannen Juno tar en pinsam bild på honom och lägger ut på Instagram är han rädd att allt är förstört.

Mitt storslagna liv är både rolig och lite sorglig. Mormor Charlotte är hysteriskt rolig, mamma Hannah är mer stillsam och också lite mer orolig för framtiden. Hon har trots allt lämnat pappan till två av sina barn och flyttat från Stockholm till sin mamma. Dessutom saknar hon jobb och vet inte alls hur hon ska kunna skapa en vettig tillvaro för familjen. Sigge är den som kniper mitt hjärta. Han är smart och annorlunda, vilket säkert är en av orsakerna till att han haft det tufft. Han skelar lite, gillar konståkning och är helt enkelt inte så cool som han hade behövt vara för att få kompisar i Stockholm.

Om jag vore lärare i trean eller fyran skulle jag välja Mitt storslagna liv som högläsningsbok. Den är verkligen rolig, nästan hysterisk ibland, men har också en allvarlig underton. Helt enkelt en klockren bok att läsa tillsammans, för trots att det här inte är Jenny Jägerfelds bästa är det en härlig bok som jag hoppas når många läsare.


Om boken

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren, (2019), 9-12 år, 327 sidor

Serie: Skärblackatrilogin del 1

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.