I boken Min storslagna död återvänder vi till Sigge i Skärblacka. Han har börjat skolan och fått en vän i grannen Juno. När vi återser honom börjar det närma sig jul och det är dags för skolans julshow. När de coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan vill ha med honom i sitt hip-hop-band 6 10 Mushroom kan han självklart inte säga nej. Han märker snart att tvillingarna inte är jätteseriösa, men han tycker ändå om att vara med dem. Egentligen är det med Juno han vill vara och deras arbete med en app för husdjur upptar mycket av deras tid. Idén är att djur ska kunna träffas, men också djur och människor. Två övergivna kattungar som riskerar avlivning behöver t.ex. en ägare. Tyvärr lyckas han inte umgås med både dem och Juno, utan sviker henne genom att till exempel missa ett viktigt möte. Det är inte kul att vara utan vänner, men också svårt att veta hur de ska hanteras.

Det är fint att återigen då träffa Sigge, mamma Hannah och syskonen Majken och Bobo, som bor hos Charlotte (som vägrar kallas mormor eftersom hon inte är gammal) i ett stort hus som tidigare varit hotell. Grand Hotell i Skärblacka har dock bara en gäst, Kalle Maräng, som är en minst sagt misslyckad skådespelare. Miljön är annorlunda, karaktärerna unika och inte minst väldigt roliga. Jenny Jägerfeld kan konsten att skriva fantastisk dialog och beskriva de mest dråpliga och oväntade situationer.

Roligast av alla är Sigges syster Majken, som inte kan prata utan att skrika och allt hon säger skrivs därför i versaler. Hon ska spela huvudrollen i skolans julspel och hennes Jesus är inte likadan som Jesus brukar vara i julspel. Hon vägrar vara en passiv bebis, utan tar med en självklarhet över scenen. Lillasyster Bobo pratar istället väldigt lite, men hon kan i alla fall prata nu, något som inte var helt säkert i första boken. Majken gör skyltar till henne så att hon ska slippa prata med främmande människor och försvarar henne som bara en riktigt känslosam storasyster kan göra.

Min storslagna död är en väldigt fin bok om vänskap, familjeliv och i slutet anar vi att det snart kommer att vankas kärlek. Som lärare på mellanstadiet hade jag definitivt använt Jenny Jägerfelds böcker i undervisningen. De är inga böcker att släppa eleverna själva med, men fungerar på som högläsningsbok eller för gemensam läsning.


Om boken

Min storslagna död av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren, (2021), 9-12 år, 382 sidor

Serie: Skärblackatrilogin bok 2

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.