Många är de elever som älskar fotboll och serien om Dani av Jesper Tillberg är riktigt bra för dem. Serien inleds med Dani dömer där huvudpersonen får gå på domarkurs. Egentligen är det från början något av ett straff, då Danis tränare i Azalea BK tycker att hon behöver lära sig att följa reglerna och vara lugnare på planen. Det visar sig dock att Dani verkligen gillar att plugga till domare och hon inser också att hon är riktigt bra på det. I Dani dömer straff får hon chansen att döma en pojkmatch och när domaren som ska döma matchen efter inte dyker upp blir hon utsedd till domare i matchen mellan Azalea BK och Assyriska. Det är extra svårt att döma när det egna laget spelar och Dani är riktigt nervös.

Böckerna om Dani är lättlästa och spännande. Visst är det en fördel om du redan gillar fotboll, men det finns en ordlista med vanliga fotbollsbegrepp i boken för den som inte kan så mycket ännu. Dessutom handlar det inte bara om fotboll utan även om vänskap och att våga vara sig själv. Dani går från att vara en hetsig spelare som får rött kort till en ansvarsfull domare.

På mellanstadiet borde de här böckerna vara en självklar del av skolbiblioteket. På förlagets hemsida finns arbetsmaterial till både lärare och elever med läsförståelse- och diskussionsfrågor samt skrivuppgifter.


Om boken

Dani dömer straff av Jesper Tillberg, Nypon förlag, (2021), 9-12 år, 96 sidor

Del 2 i serien om Dani i Göteborg. Första boken heter Dani dömer.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.