Bockarna Bruse är en norsk folksaga som är mycket tacksam att arbeta med i skolan, den är perfekt att dramatisera, återberätta muntligt, skapa filmer utifrån, illustrera, bearbeta till serie, sjunga och förstås skriva berättelser till. Jag har använt den som utgångspunkt många gånger i arbete med elever i åk 1 och vill man läsa mer om hur ett sådant upplägg kan se ut så klicka er vidare till min blogg. Extra kul är det förstås när man hittar en perfekt moderniserad variant på sagan som är så full av elevnära situationer och humor att man bara måste läsa tillsammans med eleverna på direkten!

En sådan bilderbok är Bockarna Bruse på Badhuset av Bjørn F Rørvik och Gry Moursund. De tre bockarna är på väg till sätern för att äta sig feta men så får de syn på en skylt som pekar mot badhuset. Visst vore det kul att gå dit och lek ett slag? Sagt och gjort, bockarna går dit och där träffar de på både kompisar och det stora Trollet. Med äventyr i den stora rutschkanan och härlig fika efter badet blir det här en härligt actionfylld saga som leder till både fniss och egen skaparlusta. Illustrationerna är ljuvligt stökiga och det finns hur många detaljer som helst att kika på, jag har ofta använt dem i mitt arbete med elever som behöver utöka sitt ordförråd. Särskilt bra passar det bär eleverna ska gå till badhuset på simning, där finns mycket att samtala om i sagan som man sedan kan koppla till elevernas egna erfarenheter.

Vill man läsa fler böcker om de bångstyriga och lekfulla Bockarna i Rørvik och Moursunds tappning så kan man läsa Bockarna Bruse kommer igen, Bockarna Bruse på solsemester och Bockarna Bruse börjar skolan.


Om boken

Bockarna Bruse på Badhuset, Bjørn F Rørvik, Gry Moursund, (2012), Lilla Piratförlaget, 48 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.