Cina Frieders andra bok för mellanåldern heter Nåt trassligt inuti och är något så ovanligt som en bok om föräldrars psykiska ohälsa. Huvudpersonen Isa har en pappa som mår dåligt. Så dåligt att han hamnar på sjukhus. Kvar hemma finns mamma, lillasyster och så Isa då. Det närmar sig jul och oron för att pappa inte ska bli frisk är stor. Tydligt är att det inte är första gången han blir så här sjuk och Isa hade önskat att han brutit ett ben eller i alla fall haft en sjukdom som det går att prata om. Psykisk sjukdom är ingen sådan sjukdom.

När de hälsar på pappa på sjukhuset träffar Isa Ian, en kille som är ett år äldre och går i sexan. Hans mamma är också inlagd och hans pappa, som skilt sig och vill leva sitt nya liv, orkar inte riktigt stötta sina barn. Mellan Isa och Ian växer en vänskap fram och det hade kanske varit okomplicerat om det inte var så att Isas bästa vän Aisha är kär i Ian. När livet redan är rätt tungt blir det knappast bättre när Aisha låtsas som att Isa inte finns. Hon tas bort från gruppchatten och blir inte bjuden på Emmas födelsedagsfest. Inte blir det bättre när Isa blir skolans lucia.

Låter det nattsvart? Det är det inte. Frieder lyckas kombinera det riktigt tunga med en förälder som mår riktigt dåligt med en humoristisk berättelse om att gå på mellanstadiet med allt vad det innebär. Missförstånd mellan kompisar, känslor så stora att de knappt får plats i kroppen och glappet mellan att vara barn och tonåring. Jag gillar den skarpt och tycker väldigt mycket om Isa.

Nåt trassligt inuti var nominerad till Barnradions bokpris och du kan läsa mer om boken här, samt lyssna på ett klipp med ett samtal om boken. Barnjuryn gillade, men tycker också att det är en väldigt sorglig bok. Att få veta mer om hur det är på psyket är något de uppskattar. De tyckte också om att den coolaste killen faktiskt har det ganska jobbigt, vilket visar att vi inte alltid vet hur andra har det. Det här är ingen bok att lämna eleverna ensam med, men en fin bok att läsa tillsammans. I slutet av boken finns information om vad man kan vända sig om man själv eller någon i ens närhet mår dåligt. En gemensam läsning bör inledas med den informationen. Som författaren säger i klippet med Barnjuryn är det viktigt att vi pratar om psykisk ohälsa eftersom många faktiskt påverkas av det.


Om boken

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner, Rabén & Sjögren, (2020), 9-12 år, 205 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.