Mitt bottenliv av en ensam Axolotl är en aktuell och ganska sorglig bilderbok skriven och illustrerad av Linda Bondestam. Den lilla vattenlevande salamandern, Axolotlen känner sig rysligt ensam. I sjögräset som är hens barnkammare så hen det enda lilla ägget som kläcks och att leka ensam är faktiskt ganska tråkigt. Havet är fullt av mystiska saker, vattnet har blivit uppvärmt av de bränder som härjar på land och det blir allt grumligare, hur skall Axelotlen kunna hitta en partner så att arten kan leva vidare? När den lilla ödlan börjar skolan träffar hen på vänner men ingen som ser ut som hen, kan katastrofen undvikas på något sätt?

Det här är en härligt illustrerad berättelse som på ett både humoristiskt och allvarligt sätt gestaltar hur miljöförstöring kan leda till att arter helt utrotas, näringsvävar rubbas och klimatet förändras. Text och bild samspelar på ett härligt sätt och kan fungera som underlag för samtal om miljön, klimatet och hur vi människor kan handla för att hjälpa till så att både djur och natur får en chans att återhämta sig. Människan är det farligaste djuret, det kan man konstatera!

Just i dagarna hörde jag ett radioprogram som handlade om hur man försöker att återställa de ålgräsängar som håller på att försvinna från västkusten. Det passade utmärkt att lyssna på efter att jag hade läst Linda Bondestams bilderbok.

Förlaget har ställt samman en kort lärarhandledning. Hos Nordiska rådet finns inspirationsmaterial.


Om boken

Mitt bottenliv av en ensam Axolotl, Linda Bondestam, Berghs förlag (2020), 6-9 år, 42 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.