Det är vår i fjällvärlden och den blåhårige lille figuren Plupp vårstädar sin kåta, han vädrar allt i solen och nästgårds så skrubbar sig björnmamman mot en fjällbjörk. Hon bestämmer sig för att våren är så långt kommen att hon kan ta ut sina två ungar ur idet och snart blir Plupp och björnungarna fina vänner. De upplever sommaren på fjället tillsammans och när hösten kommer så funderar Plupp på om han också kan äta sig tillräckligt tjock och sova hela vintern. Det går sådär. Den riktiga styrkan med den här boken är de fantastiska bilderna, floran på fjället är fint och både den och björnarna är detaljerat avbildat i de skiraste akvareller. Det finns hos förlaget en handledning som man kan ta hjälp av när man planerar sina lektioner om Plupp och hans liv i fjällvärlden.
Plupp och björnungarna med text och bild av Inga Borg är en av de böcker som Skolverket lagt med på de läslistor som de satt samman. Den här boken har hamnat på förskolans lista 3-6 men som de flesta bilderböcker så fungerar de att arbeta med långt upp i åldrarna. Jag pratade nyligen med en lärare i åk 2 som högläst boken, fört textsamtal, valt ut bilder som skulle bli sekvensbilder som stöd för återberättande och nu skulle använda dem som stödstruktur för skrivande.
Hittar eleverna till Plupp och vill läsa mer så finns det 24 böcker att botanisera i, den första kom 1955 och alla har en tydlig ambition om att lära läsaren om naturen och dess invånare. I den här boken handlar det om björnen och i andra lär man sig om skogen, renen, älgen, tranan eller lämmeln.

Om boken
Plupp och björnungarna av Inga Borg, Opal förlag, 1983, 32 s
0 kommentarer