Snabbläst och bra är Emma Asklings Hajpen som är första boken i serien Skolbloggen. En hel del fokus läggs på den skoltidning som huvudpersonen Lea och hennes kompis Affe planerar att skriva. En tidning som de planerar att trycka upp och distribuera anonymt på skolan, men som av bland annat miljömässiga skäl istället blir en skolblogg. Det största syftet med skrivandet ska vara att ta upp orättvisor och även kritisera saker, beteenden och personer de tycker illa om. Lea och Affe är absolut inte elaka och de vill inte sätta dit någon, men de anser att det finns saker som behöver sägas.

Lea skulle till exempel vilja skriva om vänner som sviker, som hennes bästis Ayla har gjort. Från att ha hängt med varandra varje dag har Lea blivit helt övergiven, då Ayla hittat andra att vara med. Nu hoppas Ayla till och med av den stora innebandyturneringen där deras klass ska möta andra klasser. Kravet är att minst två tjejer och två killar ska vara på planen samtidigt och eftersom målvakten inte räknas betyder Aylas svek att laget riskerar att diskas. På så sätt sviker Ayla inte bara Lea, utan också resten av klassen och det bara för att hon hellre vill sitta uppklädd och sminkad på läktaren med sina nya vänner och spana på killar.

Visst är det så att historien känns igen, både bloggidén och temat med vänner som sviker, men jag tycker ändå att Emma Aslings bok är både läsvärd och relevant. Beskrivningen av vänskap och svek är målande och berör. Det är lätt att förstå att Lea känner sig sviken och det är mycket troligt en situation många kan känna igen sig i. Jag tycker också om hur vänskapen mellan Lea och Affe skildras och tror att många känner igen den där vännen som alltid funnits och som man gör vissa saker med, men absolut inte andra. Det är också roligt att följa planerna med skoltidningen som blir skolblogg och hur vännerna lyckas skapa en rejäl hajp kring det hela.

Hajpen är en fin bok som kanske passar allra bäst för de som går i år 3 och 4. Eftersom huvudkaraktärerna går i femman funkar den säkerligen där också, men tveksamt om den går hem hos de äldre läsarna. Det här är en bok som både kan läsas tillsammans i helklass, men den är också tillräckligt enkel för att kunna läsas i mindre grupper. Eftersom det är första boken i en serie finns det också fler böcker att läsa för de elever som vill.


Om boken

Hajpen av Emma Askling, Rabén & Sjögren, (2021), 9-12 år, 150 sidor

Första boken i serien Skolbloggen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.