Maddy, som är huvudperson i Nicola Yoons bok Ingenting och allting, är så allergisk att hon inte kan lämna sitt hem. Isolerad från omvärlden lever hon någon sorts liv med sin mamma och sjuksköterska Carla som enda sällskap. Skolan sköter hon på distans och någon enstaka gång kommer en lärare på hembesök. Alla som besöker Maddy behöver genomgå rigorösa rengöringsritualer och det är få som släpps in till henne.

På många sätt är Maddy som vilken sjuttonåring som helst, men det är mycket hon aldrig upplevt. Att vara förälskad är en sådan sak. När Olly och hans familj flyttar in i grannhuset söker han kontakt, men maddys mamma vägrar släppa in honom i deras liv. På avstånd skapas någon slags vänskap mellan Maddy och Olly, men det är svårt är skapa en sådan utan att få befinna sig i samma rum. Ändå övergår vänskapen till förälskelse och Maddy kämpar för att få kontakt.

Jag tycker mycket om berättelsen om Maddy och Olly. Skildringen av den första kärleken är finstämd och vacker och boken innehåller dessutom charmiga illustrationer som ger läsningen ännu en dimension. Jag läste boken på engelska och imponerades av språket, men kan inte uttala mig om översättningen. I undervisningen passar den med säkerhet både på engelska och svenska, tidigare på svenska än på engelska. Kanske år från år 8 på svenska och i Engelska 5 på engelska. Boken har också blivit film med titeln Everything, everything.


Om boken

Ingenting och allting av Nicola Yoon, Bonnier Carlsen, (2016), Unga vuxna, 300 sidor

Originaltitel: Everything, everything Översättare: Ylva Stålmarck

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.