Frida Nilssons Ishavspirater är en sagolik äventyrsroman för barn i mellanåldern. Den sveper läsaren med rakt in i ett virvlande händelseförlopp och trots att jag helt klart är vuxen så kan jag inte sluta att läsa. Jag vill ju veta hur det går!

Alldeles i början av berättelsen så rövas lillasyster Miki bort av Vithuvud, en pirat som alla fruktar så till den grad att hans namn nästan inte kan uttalas högt. Siri bestämmer sig för att trotsa sin far och beger sig ut på en odyssé över ishavet för att rädda sin syster från straffarbetet i Vithuvuds gruvor.

På resan möter hon både människor som hjälper henne och människor som lurar och bedrar och så förstås den lilla sjöjungfru-ungen. Sagans magiska föremål och fantastiska varelser finns med självklarhet i Siris värld och tankarna går till Astrid Lindgrens Mio min Mio. Precis som i Lindgrens roman så är miljön en så stor och viktig del av berättelsen, jag gillar att Frida Nilsson valt en karg övärld i det kalla och omänskliga Ishavet som spelplats. Det blir väldigt tydligt vilka värderingar som måste råda för att Siri ska kunna överleva och lyckas med sitt uppdrag. Kapitlen är relativt korta och Alexander Janssons suggestiva illustrationer kompletterar texten perfekt.

Det här är en perfekt högläsningsbok för alla som vill sjunka in i en värld där hjälpsamhet, systerskap, mod och vänskap spelar roll. Enda invändningen är att den är något lång, om man väljer att högläsa den så behöver man avsätta tid. Lärarhandledning hittar man hos förlaget. Siri och Ishavspiraterna var radions julkalender 2012. Podda alla delarna, spela småspel och lär mer om ishavets djur på Sveriges Radios sida. Kolla in

För mina elever var boken perfekt att ha som utgångspunkt för eget skrivande, vi arbetade utifrån några scener och illustrationer och skrev både faktatexter och berättande texter inspirerade av äventyret.

Boken finns som inbunden, e-bok och ljudbok.


Om boken

Ishavspirater, Frida Nilsson, Natur & Kultur (2015), 393 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.